Άρθρα

Καφεΐνη: ιδιότητες της & πόσο μας ωφελεί

Καφές και Καφεΐνη

Καφές και πρωϊνό ξύπνημα, καφές και παρέα με φίλους, καφές στο μπαλκόνι παρέα με ένα βιβλίο την άνοιξη, όταν όλη η φύση ανθίζει κι εμείς μένουμε σπίτι. Ελληνικός ή γαλλικός, στιγμιαίος ή εσπρέσσο, όποια μορφή και να έχει, είναι πάντα απολαυστικός και πλούσιος σε καφεΐνη.

Ποια σχέση έχει όμως η καφεΐνη με την περιποίηση της επιδερμίδας μας;

Η καφεΐνη είναι μια βιολογικά δραστική φυσική ένωση. Συχνά τη συναντάμε στη λίστα των συστατικών των καλλυντικών μας κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού:

 • Διεγείρει το μεταβολισμό, αποτρέπει την υπερβολική συσσώρευση λίπους στα κύτταρα και συγχρόνως διεγείρει την αποδόμηση των λιπών. Ακριβώς γι’ αυτό έχει αντικυτταριδική δράση.
 • Όταν συνδυάζεται με τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού Centella Asiatica, εμποδίζει την αποθήκευση λίπους, προστατεύει την επιδερμίδα από την οξείδωση και
  διατηρεί την ελαστικότητά της.
 • Όταν συνδυάζεται με εκχύλισμα κισσού, αποσυμφορεί και αποτοξινώνει τον λιπώδη ιστό, ενώ προλαμβάνει την επανεμφάνιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Η καφεΐνη αυξάνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος στο δέρμα συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.
 • Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την υπεριώδη ακτινοβολία και επιβραδύνει τη διαδικασία φωτογήρανσης του δέρματος.
  Έτσι, όταν βρίσκεται σε αντηλιακό προϊόν, προστατεύει το δέρμα από την παραγωγή ελευθέρων ριζών και την φωτογήρανση που προκαλείται από την ακτινοβολία UV του ήλιου.
 • Επιβραδύνει την τριχόπτωση και διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών.
 • Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το πρήξιμο του ιστού κάτω από τα μάτια.
 • Το καλύτερο όμως το αφήσαμε τελευταίο: Η καφεΐνη έχει μικρό μοριακό βάρος, με αποτέλεσμα να διαπερνά τον δερματικό φραγμό και να απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα. Μάλιστα, η διείσδυσή της είναι μεγαλύτερη όταν περιέχεται σε γαλακτώματα όπως είναι οι κρέμες, σε σύγκριση με τα υδατικά διαλύματα όπως είναι οι οροί – serums και τα τζελ.

Οι πολλαπλές και ολιστικές ιδιότητες της καφεΐνης μαζί με το γεγονός ότι είναι φυσικής προέλευσης συστατικό, είναι ο λόγος που την έχουμε συμπεριλάβει στη σύνθεση των προϊόντων μας:

 

Κρέμα σύσφιξης σώματος
Κρέμα σύσφιξης σώματος CHARIS – κατά της κυτταρίτιδας
Αντηλιακή κρέμα προσώπου SPF 30
Αντηλιακή κρέμα προσώπου – σώματος HELIATOR SPF 30
Αντιρυτιδική κρέμα ματιών
Αντιρυτιδική κρέμα ματιών APHRODITE
Κρέμα ημέρας με συνένζυμο Q10
Κρέμα ημέρας με συνένζυμο Q10 EROFILI

Πηγές:
 Caffeine’s Mechanisms of Action and Its Cosmetic Use Skin Pharmacol Physiol 2013; 26:8–14 Burlando B, Verotta L, Cornara L, Bottini-Massa E: Herbal Principles in Cosmetics. Properties and
Mechanism of Action. London, CRC Press, 2010, pp 178–179.
 Kim C, Shim J, Han S, Chang I: The skinpermeation- enhancing effect of phosphatidylcholine: caffeine as a
model active ingredient. J Cosmet Sci 2002; 53: 363–374.
 Trauer S, Patzelt A, Otberg N, Knorr F, Rozycki C, Balizs G, Bόttemeyer R, Linscheid M, Liebsch M,
Lademann J: Permeation of topically applied caffeine through human skin – a comparison of in vivo and in
vitro data. Br J Clin Pharmacol 2009; 68: 181–186.
 Rawlings AV: Cellulite and its treatment. Int J Cosmet Sci 2006; 28: 175–190.Okuno T, Sugiyama T, Tominaga M, Kojima S, Ikeda T: Effects of caffeine on microcirculation of the human
ocular fundus. Jpn J Ophthalmol 2002; 46: 170–176.