Ιδρώτας και Αποσμητικά

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει, ξεκινά μια φυσική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, η εφίδρωση, που μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός μας, μέσω της εξάτμισης.

Τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε αποσμητικά και αρώματα για την εξάλειψη ή την κάλυψη της μυρωδιάς του σώματος. Tα αρώματα καλύπτουν τη μυρωδιά με μια άλλη ισχυρότερη και ευχάριστη, ενώ τα αποσμητικά εξουδετερώνουν τα μικροβιακά απόβλητα λιπαρών οξέων, που είναι υπεύθυνα για την δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα.

Οι πρώτες δύο χημικές ουσίες που σκοτώνουν τα βακτήρια και χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή αποσμητικών, ήταν η μαγειρική σόδα και η φορμαλδεΰδη. Μελέτες όμως κατέδειξαν στην συνέχεια ότι η φορμαλδεΰδη είναι τοξική και καρκινογόνος, ενώ η μαγειρική σόδα είναι ερεθιστική, ιδιαίτερα για την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης.

Ποια είδη σκευασμάτων για την εφίδρωση υπάρχουν σήμερα;

  1. Τα αποσμητικά, που εξουδετερώνουν τα μικροβιακά απόβλητα των βακτηρίων που προκαλούν τη μυρωδιά του ιδρώτα.

Σήμερα ως αποσμητικά χρησιμοποιούνται κυρίως το οξείδιο του ψευδαργύρου, ο ρικινελαϊκός ψευδάργυρος και η μαγειρική σόδα.

Τόσο η μαγειρική σόδα (με ιόντα HCO3-), όσο και οι ενώσεις του ψευδαργύρου, είναι αμφοτερικές ουσίες, άρα μπορούν να αντιδράσουν τόσο με όξινα όσο κα βασικά δύσοσμα βακτηριακά απόβλητα. Με άλλα λόγια, δεν σκοτώνουν τα βακτήρια, αλλά  εξουδετερώνουν τα μικροβιακά απόβλητα λιπαρών οξέων που είναι υπεύθυνα για την οσμή του σώματος, χωρίς να μπλοκάρουν τους πόρους στο δέρμα, χωρίς να παρεμβαίνουν στη διαδικασία ψύξης του σώματος μέσω της εφίδρωσης και κυρίως χωρίς να αλλοιώνουν την φυσιολογική χλωρίδα της επιδερμίδας.

  1. Τα αντιιδρωτικά, που σταματούν ή μειώνουν την εφίδρωση, διατηρώντας ένα ξηρό περιβάλλον όπου τα βακτήρια δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Τα αντιιδρωτικά στην πλειοψηφία τους περιέχουν ενώσεις με βάση το αλουμίνιο.

Αυτές οι ενώσεις αλουμινίου βρίσκονται άφθονες στη φύση ή κατά περίπτωση παρασκευάζονται. Ως βακτηριοστατικές, σκοτώνουν τα βακτήρια της χλωρίδας στην περιοχή της μασχάλης.

Παραδείγματα αντιιδρωτικών ουσιών είναι:

  • Το χλωροϋδρικό αλουμίνιο (Aluminum Chlorohydrate).
  • Το Aluminum Zirconium.
  • Ηστυπτηρία (potassium allum ή ammonium allum).

Τα μόρια στυπτηρίας (potassium allum), ζυγίζουν σχεδόν 36 φορές περισσότερο από το νερό. Κατά μία επιφανειακή προσέγγιση είναι αδύνατο να απορροφηθούν από το δέρμα μας.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, αφού αυτές οι ενώσεις αλουμινίου απελευθερώνουν σε υδατικό ή αλκοολικό διάλυμα ιόντα αλουμινίου (Al3+), που συνδέονται με τους αγωγούς των ιδρωτοποιών αδένων και διακόπτουν την εφίδρωση. Όταν αυτοί οι «φυσικοί αποσμητικοί κρύσταλλοι» τρίβονται σε υγρό δέρμα, διαλύεται η στυπτηρία και απλώνεται σε όλο το δέρμα απελευθερώνοντας ιόντα αλουμινίου, δημιουργώντας ένα ελαφρά όξινο διάλυμα, που αποτελεί εχθρικό περιβάλλον για τα βακτήρια. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η στυπτηρία στα αποσμητικά / αντιιδρωτικά είναι εξίσου κακή με όλες τις άλλες «μη οργανικές» ή «μη φυσικές» ενώσεις αλουμινίου. Όλες αυτές μαζί, χρησιμοποιούνται στα περισσότερα εμπορικά αντιιδρωτικά.

Συχνά ακούμε για «φυσικά» αποσμητικά που δεν περιέχουν αλουμίνιο, αλλά περιέχουν κάποια από τις παραπάνω ενώσεις αλουμινίου, δηλαδή η πραγματικότητα όπως είδαμε παραπάνω, είναι τελείως διαφορετική.

Πώς σχετίζεται το αλουμίνιο με τα αποσμητικά;

Ας είμαστε ειλικρινείς: Παρόλο που το αλουμίνιο υπάρχει σε αφθονία στον φλοιό της γης, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Άλλωστε έχουν γίνει διάφορες μελέτες για τις ενώσεις αλουμινίου, που τις συνδέουν με καρκίνο, νεφρικές νόσους και άνοια. Το αλουμίνιο αναγνωρίζεται ευρέως ως νευροτοξίνη που έχει βρεθεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο του Alzheimer. Δυστυχώς, εάν χρησιμοποιούμε αντιιδρωτικά ή αποσμητικά που περιέχουν ενώσεις του αλουμινίου, εκθέτουμε τον εαυτό μας αθροιστικά στην ένωση αυτή.

Τα άλατα αργιλίου (ή αλλιώς αλουμινίου) βρίσκονται συνήθως σε ποσοστό ως 25% σε αντιιδρωτικά ή αποσμητικά προϊόντα. Μετά από μία απλή εφαρμογή στη μασχάλη, περίπου 0.012 % του αλουμινίου μπορεί να απορροφηθεί. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό με μία ή περισσότερες φορές την ημέρα για μια ζωή, συνεπάγεται μια τεράστια έκθεση στο αλουμίνιο.

Στην «Αναθεώρηση της γνωμοδότησης για την ασφάλεια του αλουμινίου στα καλλυντικά προϊόντα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατυπώνονται τα εξής: «Η SCCS θεωρεί ότι η μελέτη από τους Flarend et al. (2001) σχετίζεται με πολύ υψηλές αβεβαιότητες και ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της δερματικής απορρόφησης μετά από επανειλημμένη έκθεση στο αλουμίνιο. Οι διαθέσιμες πειραματικές μελέτες in vitro είναι επίσης κακής ποιότητας και δεν έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις».

Στην μελέτη της γαλλικής affsaps το 2011, υπάρχει η εξής άποψη: «Όσον αφορά τα υποτιθέμενα ασφαλή αντιιδρωτικά που βασίζονται σε στυπτηρία και συναντώνται στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής [αποσμητικοί κρύσταλλοι], οι εταιρείες που τα  παράγουν ισχυρίζονται ότι τα ανόργανα άλατα είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν και συνεπώς δεν δημιουργούν κίνδυνο. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να βρούμε ισχυρά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, οπότε θα ήταν συνετό να αποφύγουμε τη χρήση τους». 

Υπάρχει τελικά ασφαλής λύση για το πρόβλημα της οσμής του ιδρώτα;

Ναι, και είναι τα ειλικρινή φυσικά αποσμητικά, μια λύση φιλική προς το ανθρώπινο σώμα αλλά και το περιβάλλον.

Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των οσμών εμποδίζοντας τη διαδικασία της βακτηριακής ανάπτυξης χωρίς να μπλοκάρουν τους πόρους στο δέρμα και χωρίς να παρεμβαίνουν στη διαδικασία ψύξης του σώματος μέσω της εφίδρωσης. Είναι υποαλλεργικά και απαλλαγμένα από τοξικά ή ερεθιστικά συστατικά όπως αλουμίνιο, οινόπνευμα και σόδα.

Ένα τέτοιο πρωτοποριακό αποσμητικό δημιουργήσαμε στη ZELIA, και σας το παρουσιάζουμε με περηφάνια. Το NATURAL HERBAL DEODORANT της σειράς DIONE με αλόη και αιθέρια έλαια δενδρολίβανου και πορτοκαλιού, που του δίνουν και μια υπέροχη νότα φρεσκάδας, έχει εικοσιτετράωρη διάρκεια και είναι κατάλληλο για γυναίκες και άνδρες.

Φυσικό Unisex Αποσμητικό

Περιέχει ένα πρωτοποριακό μίγμα από φυτικά βλαστοκύτταρα, προβιοτικά και πολυσακχαρίτες, που δεν επηρεάζει την φυσιολογική εφίδρωση, είναι συμβατό με το φυσικό μικροβίωμα της επιδερμίδας, αλλά εμποδίζει την δημιουργία δυσοσμίας από τα μεταβολικά προϊόντα των βακτηρίων που έχουμε στο δέρμα μας.

Οι πιστοποιήσεις που διαθέτει αυτή η πρώτη ύλη είναι: preservative free, cosmos approved, preserving biodiversity, microbiome compatible, 100% natural origin.

Πρόκειται δηλαδή για μια βιολογική αποσμητική ουσία, που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με το σεβασμό προς την επιδερμίδα, αλλά και το περιβάλλον.

ΠΗΓΕΣ:

Μενού
0
Tο καλάθι σας