Ένα από τα συστατικά που συναντάμε στην πλειοψηφία των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιούμε, είναι οι σιλικόνες. Πρόκειται για συστατικά που εμφανίζονται με δεκάδες μορφές και βοηθούν στην καλή επάλειψη των προϊόντων περιποίησης.
Πώς οι σιλικόνες μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα μας;
- Ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας μας, χρησιμοποιούμε συχνά ενυδατικές κρέμες που υποστηρίζουν «ενυδάτωση 48 ωρών». Συνήθως πρόκειται για μίγμα από σιλικόνες, που λειτουργούν σαν πλαστικό περιτύλιγμα στην επιδερμίδα αποτρέποντας μεν την απώλεια υγρασίας από αυτήν, αλλά παγιδεύοντας συγχρόνως περιβαλλοντικούς ρύπους, ιδρώτα, βακτήρια, σμήγμα, νεκρά κύτταρα και άλλα μικροσωματίδια, που με τη σειρά τους «φράζουν» τους πόρους.
Oι σιλικόνες:
- Παρεμποδίζουν τη λειτουργία των φυσικών ρυθμιστικών διαδικασιών της επιδερμίδας. Μπορεί κατά περίπτωση να προκαλέσουν ακμή, ξηρότητα, άτονο δέρμα και να επηρεάσουν τη φυσική διαδικασία της εφίδρωσης, οδηγώντας σε σχηματισμό κηλίδων. Ένα αφυδατωμένο δέρμα πολύ εύκολα σχηματίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
- Επιβραδύνουν τη φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας μας. Το δέρμα δεν καταφέρνει να απορρίψει τα νεκρά κύτταρα και να ολοκληρώσει την διαδικασία μεταφοράς των νέων κυττάρων που παράγει στην επιφάνεια, ούτε και να ενυδατωθεί η επιδερμίδα εκ των έσω με τον φυσιολογικό ρυθμό των 28 ημερών.
- Είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από την επιδερμίδα. Η πιο συνηθισμένη σιλικόνη, η διμεθικόνη, δεν μπορεί να απομακρυνθεί με ένα κανονικό πλύσιμο προσώπου. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλακτικά μαλλιών με σιλικόνες. Ακόμα κι όταν ξεπλυθούμε με νερό, μένουν πίσω υπολείμματα που ενεργοποιούν την τριχοειδή ακμή στην πλάτη.
- Δεν είναι βιοαποικοδομήσιμες! Συσσωρεύονται στους υδάτινους πόρους συμβάλλοντας στην ρύπανσή τους και δεν αποικοδομούνται για εκατοντάδες χρόνια.
Γιατί όμως όλες οι εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν σιλικόνες;
- Θεωρούνται χαμηλού κινδύνου ουσίες για το δέρμα παρόλο που σύμφωνα με τo Health Canada, μπορεί να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.
- Δίνουν στα προϊόντα πολυτελή υφή και εύκολη επαλειψιμότητα.
- «Γεμίζουν» τις μικρές ρυτίδες της επιδερμίδας κάνοντάς την να φαίνεται πιο λεία και ομαλή, οπότε νομίζουμε ότι το προϊόν «λειτουργεί», παρόλο που δίνει μόνο ένα προσωρινό, επιφανειακό αποτέλεσμα.
- Είναι υδρόφοβες και σχηματίζουν φιλμ, επιτρέποντας στις εταιρίες τον ισχυρισμό 24ωρης ή και 48ωρης «ενυδάτωσης»! Γι’ αυτό και τις βρίσκουμε οπωσδήποτε σε «αδιάβροχα» αντηλιακά.
- Είναι πραγματικά φτηνές! Οι φυσικές πρώτες ύλες που ενυδατώνουν, είναι ακριβές και έχουν μικρή διάρκεια ζωής, άρα είναι ασύμφορες για τις μεγάλες βιομηχανικές παραγωγές, που επιδιώκουν από τη μια το ελάχιστο κόστος και από την άλλη τη μέγιστη διάρκεια ζωής για τα προϊόντα τους.
Πώς προσδιορίζουμε τις σιλικόνες στις ετικέτες των συστατικών.
Συνήθως αλλά όχι πάντα, έχουν ονόματα που τελειώνουν σε -cone or -siloxane. Οι πιο συνηθισμένες σιλικόνες στις λίστες των συστατικών είναι:
Dimethicone, cyclomethicone, cyclohexasiloxane, cyclopentasiloxane, cetearyl methicone, amodimethicone, methicone, trimethicone, nylon, trimethylsilylamodimethicone, dimethiconol, triethoxycaprylylsilane, bis-PEG-18 methyl ether dimethyl silane, Polydimethylsiloxane, Siloxane, triethoxy-caprylylsilane crosspolymer, Acrylamides, Acrylates, copolymers, Methacrylates, Polymers, Polyvinylpyrrolidone, dimethicone copolyol, cyclohexasiloxane, phenyl trimethicone.
Ένα απλό παράδειγμα καθημερινής χρήσης σιλικόνης:
Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε ένα micellar water που περιέχει νερό, γλυκερίνη, σιλικόνες και άλλα συστατικά για τον καθαρισμό του προσώπου μας από το μακιγιάζ, το οποίο επίσης περιέχει σιλικόνες.
Τι κάνουμε στην πράξη;
Απλώνουμε ένα φίλμ στην επιδερμίδα μας που δεν επιτρέπει την διείσδυση των ενυδατικών και άλλων ωφέλιμων
συστατικών της κρέμας που βάζουμε στη συνέχεια στο πρόσωπό μας, οπότε κάνουμε την κρέμα μας ανενεργή! Αν φυσικά και η κρέμα μας περιέχει σιλικόνες, όλα τα ωφέλιμα συστατικά της πάνε χαμένα!
Πηγές: BLEASDALE B. (2015). THE USE OF SILICONE ADHESIVES FOR SCAR REDUCTION. NCBI.NLM.NIH.GOV/PMC/ARTICLES/PMC4486716/ MRAZ ROBINSON D. (2019). PERSONAL INTERVIEW. SCHAFER S, ET AL. (2015). BIOACCUMULATION IN AQUATIC SYSTEMS: METHODOLOGICAL APPROACHES, MONITORING AND ASSESSMENT. NCBI.NLM.NIH.GOV/PMC/ARTICLES/PMC5044975/ ZEICHNER J. (2019). PERSONAL INTERVIEW. JOURNAL OF WOUND CARE, JULY 2000, PAGES 319–324. THE CHEMISTRY AND MANUFACTURE OF COSMETICS, VOLUME 3, BOOK 2. ALLURED PUBLISHING CORPORATION, 2002, PAGES 833-839. CUTIS, OCTOBER 2008, PAGES 281-284. DERMATOLOGY RESEARCH AND PRACTICE, OCTOBER 2010, EPUBLICATION.